Hoe bepaal jij de kwaliteit van je voeding?

Is een A-merk van betere kwaliteit dan een huismerk? Heeft versheid of de prijs van een product met kwaliteit te maken? Of de manier van produceren of het keurmerk op de verpakking? Wat iemand onder kwaliteit verstaat is niet altijd hetzelfde. Ons lichaam heeft een voorkeur voor bepaalde voeding. De voeding die het lichaam op de meest effectieve manier voedt, is te beschouwen als kwaliteitsvoeding.

Voeding bestaat uit koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, vezels en vocht. De kwaliteit hiervan kan variëren met de mate van bewerking, de versheid van een product en de manier van produceren.

Wat zeggen claims op een etiket over de kwaliteit?
Je ziet vaak de woorden ambachtelijk, gezond, natuurlijk, grootmoeders recept of vernieuwde samenstelling op een etiket staan. Zegt dat iets over de kwaliteit? Het antwoord is simpel; nee. Al deze termen zijn niet beschermd en de fabrikant kan het gebruiken om je te verleiden het te kopen. Pas op met claims op het etiket. Dit maakt de kwaliteit van het product niet beter.

Toevoegingen
Met een steeds groter wordende samenleving is het produceren van voedsel zo gemaakt dat het langer houdbaar blijft. Daar zijn toevoegingen voor nodig als E-nummers, zout, suiker, maar ook soorten van verpakkingen en manieren van opslag. Of de kwaliteit hiervan minder wordt ligt aan de eisen die hieraan gesteld worden. Door de steeds geraffineerdere technologie gaat de kwaliteit van ons voedsel door toevoegingen zo min mogelijk achteruit. Het advies is om ze veel mogelijk te variëren in verse en bewerkte voedingsmiddelen.

Zegt een keurmerk iets over de kwaliteit?
De meeste keurmerken op levensmiddelen zijn een particulier initiatief en niet bij de wet geregeld.
Deze keurmerken worden niet door de overheid gecontroleerd, maar wel toegestaan zolang ze niet misleiden. Soms zijn keurmerken door de fabrikant zelf verzonnen, dus niet echt betrouwbaar. Elf van alle keurmerken zijn er die het hoogst scoren op het gebied van: controle, transparantie & milieu, dier & welzijn en mens & werk (beoordeeld door Milieu Centraal met medewerking van het Voedingscentrum) .

Meer hierover lees je hier: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/keurmerken.aspx#topkeurmerken

Biologisch, is dat logisch?
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. Zowel reguliere als biologische producten zijn veilig in gebruik.

Vers
Een product dient zo vers mogelijk te zijn, omdat de voedingsstoffen dan het best bewaard zijn gebleven. De manier van bereiden kan voedingsstoffen vrijmaken of doen verdwijnen. Dit verschilt per voedingsmiddel.

Varieer en kies bewust
Kwaliteit kun je (leren) herkennen. Beoordeel of het eten vers is en er niet te veel bewerkingen en toevoegingen in zitten. Daarbij is kiezen voor variatie en het lezen van etiketten de beste keuze om kwaliteit te bewaken.

Opdracht
Vergelijk in de supermarkt twee dezelfde producten op inhoud waarvan er één een (gezondheids)claim heeft en de andere niet. Overtuig zo jezelf of er echt een verschil in de inhoud zit.

Don’t Stop Here

Bekijk meer

16 tips om overeten te voorkomen

De trend van steeds groter wordende porties is niet alleen iets van de laatste jaren. Het blijkt dat op het schilderij ‘Laatste Avondmaal’ door de

Personal Training Deurne en omstreken

Beweegrichtlijnen

Beweegrichtlijnen Bewegen is erg gezond voor je fysieke en mentale gezondheid. Het verkleint de kans op verschillende ziektes. Ook draagt het goed bij aan een

Scroll naar boven