Beweegrichtlijnen
Bewegen is erg gezond voor je fysieke en mentale gezondheid. Het verkleint de kans op verschillende ziektes. Ook draagt het goed bij aan een gezonde leefstijl. De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid van jong tot oud. Het aantal Nederlanders dat aan de beweegrichtlijnen doet is slechts 47,2%. Gemiddeld brengen Nederlanders 9 uur zittend door, dit heeft nadelige gezondheidseffecten. Daarom is het advies probeer veel zitten te beperken en voldoende te bewegen. Bewegen is goed, meer bewegen is beter!
Algemene beweegrichtlijnen
Voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar is het advies om 1 uur per dag matig intensief te bewegen en 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te verrichten.
Voor volwassene en ouderen is het advies om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te verrichten. Speciaal voor ouderen is het van belang om balansoefeningen te doen.
Spier- en botversterkende activiteiten
Sterke spieren helpen om je dagelijkse activiteiten makkelijker te maken. Spieren kan je versterken met het trainen van kracht, uithoudingsvermogen en de omvang van de spieren. Sporten die helpen om je spieren te versterken zijn bijvoorbeeld: hardlopen, bootcamp, waveboarden, voetbal en tennis.
Sterke botten helpen bij het verminderen van botbreuken. Het lichaam met het eigen gewicht belasten is al een botversterkende activiteit. Voorbeelden hiervan zijn: trampolinespringen en touwtje springen. Wandelen en traplopen helpen ook al bij het versterken van je botten. Indien je al redelijk getraind bent dan helpen de sporten hardlopen, aerobics en volleybal ook voor het versterken van je botten.
Tips om meer te bewegen
- Het is van belang om het in kleine stapjes aan te pakken
- Pak vaker de fiets of ga te voet naar bijvoorbeeld je werk, school of de supermarkt
- Tijdens de pauze van je werk kan je een mooi blokje om maken met je collega’s
- Zit je veel tijdens werk of hobby? Probeer dan ieder uur even te staan of lopen
- Zet je auto iets verder weg of bij het OV stop een halte eerder en loop het laatste stukje
- Neem vaker de trap in plaats van de lift.
- Zet je stappenteller aan en probeer steeds wat meer stappen te maken
Bron: kenniscentrumsportenbewegen.nl