Het lichaam is een doorlopend bouwproject, waarbij eiwitten voornamelijk worden ingezet als bouwmateriaal, koolhydraten en vetten als brandstof en tot slot vitamines, mineralen, water en de bioactieve stoffen als gereedschap.
Koolhydraten, vetten en eiwitten worden macronutriënten genoemd. Vitamines en mineralen worden de micronutriënten genoemd. Koolhydraten leveren 4 kcal per gram, vetten 9 kcal per gram, eiwitten 4 kcal per gram en alcohol 7 kcal per gram.
De vitamines zijn essentieel om te overleven. De bioactieve stoffen niet.
Nu zijn er voedingsstoffen die wij zelf niet kunnen aanmaken en dus uit voeding moeten halen. Dit noemen we essentiële voedingsstoffen. Bijvoorbeeld vitamine C.
Ook zijn er voedingsstoffen die we slechts deels zelf aanmaken, maar moeten aanvullen vanuit voeding. Deze noemen we semi-essentieel. Vitamine D haalt ons lichaam uit zonlicht, maar in landen waar de zon weinig schijnt moet je dit zeker aanvullen uit voeding en als dat niet voldoende is dan mogelijk uit suppleren.
Hoewel we meer niet weten over voeding, dan wel, hebben we toch een algemeen beeld van wat ons kan helpen om gemiddeld 80 jaar te worden. De voorlichting wordt gegeven aan de hand van bepaalde regels. Het opstellen hiervan wordt gedaan door de Gezondheidsraad.
Het Voedingscentrum heeft de taak om wetenschappelijke richtlijnen, zoals opgesteld door de Gezondheidsraad, te vertalen naar de gemiddelde Nederlander, zodat ook deze wegwijs kan worden uit de verschillende adviezen.
Tips om gezond(er) te eten
In elk vak van de Schijf van Vijf vind je volop gezonde en duurzame keuzes. Dat is genieten én goed zorgen voor jezelf en de wereld. Hieronder volgen nu 6 tips om gezond(er) te eten.
1. Volop groente en fruit
Elke dag minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit is lekker gezond. Eet je veel groente en fruit, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker.
2. Vooral volkoren
Volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous: eet je er genoeg van, dan verklein je het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker.
3. Meer plantaardig, minder vlees
Dat is goed voor jou én voor het milieu. Je kunt variëren met vis, peulvruchten, vlees, noten en ei. Geen vlees kan ook. En neem niet meer zuivel dan nodig.
4. Zachte en vloeibare vetten
Onverzadigd vet is goed voor je bloedvaten en goede cholesterol. Denk aan olie en halvarine.
5. Dorstlessers zonder suiker
Je lichaam heeft elke dag vocht nodig, maar extra suiker? Dat is niet nodig! Daarom staan in de Schijf van Vijf dranken zonder calorieën: water, koffie en thee.
6. Niet te veel en niet te vaak
Buiten de Schijf van Vijf staan producten met te veel zout, suiker, verzadigd vet of weinig vezels. Alleen, je kunt gerust af en toe iets buiten de Schijf van Vijf nemen. Onze vuistregels geven een houvast.
Opdracht
Plan voor de komende maand:
– Per dag: 3 tot 5 keer iets kleins te eten
– Plan elke dag 2 stuks fruit en 250 groenten in
Bron: Chivo opleidingen en Voedingscentrum