Train your brain

Ergens niet aan denken…
…onmogelijk volgens het experiment met de rozTrain your braine olifant. Als mensen gevraagd wordt om specifiek niet aan een roze olifant te denken dan blijkt dat bijna niet te doen te zijn. Een beetje oefening in het beheersen van je gedachten kan echter groot verschil maken.

Wat gebeurt er als je bezig bent met afslanken? Of net gestopt bent met roken? Of je moet van jezelf meer sporten maar je hebt helemaal geen zin? “Je gaat er in je hoofd flink mee bezig! Als mensen van zichzelf iets niet mogen, wordt het des te verleidelijker.” De afslanker gaat dromen van lekkere dingen! In gedachten wordt uitgebreid stilgestaan bij hoe heerlijk alles is wat niet gegeten mag worden en hoe zwaar het is om een dieet te volgen. Het gevolg ervan is dat het lichaam reageert op de gedachten, denkend aan voedsel krijg je (meer honger), aandacht geven aan hoe zwaar het afslanken valt, maakt dat je er een punt van gaat maken en er meer onder gaat lijden.

Degene die moet sporten maar geen zin heeft, loopt te denken hoe er onder uit te komen, hoe moe hij eigenlijk is en hoe vreselijk saai het sporten wel niet is. Op dezelfde manier is de ex-roker bezig met, wat voor goed moment dit zou zijn om er een op te steken. Dit is vreselijk zelf-ondermijnend gedrag en tegelijkertijd goed af te leren. Hoe? In deze 3 stappen:

1. Bewust worden van dat je er mee bezig bent (denken en dromen van lekkere dingen, sigaretten, alcohol).
2. De gedachten onder ogen zien en tegen jezelf zeggen: Daar ga ik me niet mee bezig houden, als ik daar aan begin denk ik de hele dag aan eten en wordt het afslanken te zwaar.
3. Volgende stap is bewust je gedachten op iets anders richten (bijvoorbeeld: telefoontjes die je nog moet plegen, een taakje in huis, je weer concentreren op je werk).

Na een tijdje komt ongetwijfeld de gedachte weer in je op, of je wordt geconfronteerd met iets lekkers of iemand die een sigaret rookt. Volg wederom dezelfde procedure, beginnend met bewust worden van de gedachte en eindigend met een andere afleidende bezigheid. Denk je nu dat dit eindeloos zo door zal gaan?
Nee!… nadat je een aantal keren bewust niet hebt toegegeven aan de fantasieën over het eten, wordt het steeds makkelijker om die gedachte los te laten en zal het je steeds minder vaak overkomen dat je hersenen met je op de loop gaan. Dat is Brainpower! Als je op deze manier leert om controle te krijgen over terugkerende gedachten verandert de kans dat je slaagt om je afslankdoel te bereiken in een zekerheid.

Opdracht
Volg de 3 hierboven genoemde stappen en laat ons weten wat dit voor jou heeft gedaan.

Don’t Stop Here

Bekijk meer

16 tips om overeten te voorkomen

De trend van steeds groter wordende porties is niet alleen iets van de laatste jaren. Het blijkt dat op het schilderij ‘Laatste Avondmaal’ door de

Personal Training Deurne en omstreken

Beweegrichtlijnen

Beweegrichtlijnen Bewegen is erg gezond voor je fysieke en mentale gezondheid. Het verkleint de kans op verschillende ziektes. Ook draagt het goed bij aan een

Scroll naar boven