Beweeg voor je gezondheid

Lichaamsbeweging heeft veel positieve effecten op de gezondheid. De kans op welvaartsziekten wordt al effectief verminderd met dagelijks 30 minuten bewegen (bijv. stevig doorwandelen of fietsen) op minimaal vijf dagen per week. Hieronder lees je meer over de voordelen van doen waar ons lichaam voor gemaakt is: bewegen.

Kleinere kans op overgewicht
Onze energie wordt geleverd door voedsel. Als je meer energie (calorieën) inneemt dan verbruikt, worden deze opgeslagen als vetmassa. Als je meer energie verbruikt dan inneemt, dan kan je deze opgeslagen vetdepots weer laten slinken. Door meer te bewegen verbruik je meer calorieën.

Bloeddruk
Doordat tijdens het bewegen de bloedvaten meer open gaan staan, wordt het bloed over een groter oppervlak verspreid, waardoor de bloeddruk daalt. Ook worden door regelmatig sporten meer bloedvaten aangemaakt, waardoor het bloed zich over een groter oppervlak kan verdelen. Deze effecten zijn het grootst bij duursporten.
Let op! Heb je een hoge bloeddruk, win dan eerst advies in bij je arts, voordat je start met sporten.

Gunstiger cholesterol verhouding
Een hoog LDL-cholesterol gehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten. LDL cholesterol vervoert vet naar de weefsels en spieren toe. Dit kan de vaatwanden beschadigen en in een later stadium dicht laten slibben. Tijdens en na regelmatig bewegen stijgt het HDL cholesterol in het bloed. HDL schraapt als het ware vetplekken van de vaatwand af en breekt de vetplekken af, waardoor het bloedvat veel minder snel kan dichtslibben.

Het verkleint de kans op diabetes
Mensen die te zwaar zijn hebben meer kans op het ontwikkelen van diabetes type II, omdat zij minder goed in staat zijn om suikers uit het bloed, op te nemen in de cel. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat suikers worden opgenomen door de cellen. Op een gegeven moment kan het lichaam niet genoeg insuline meer maken en stijgt het suikergehalte in het bloed. Mensen met diabetes ontwikkelen eerder hart- en vaatziekten. Door te sporten wordt de kans op diabetes verkleind. Hoe intensiever je beweegt, des te groter het effect.

Het verkleint de kans op de ontwikkeling van osteoporose
Regelmatige schokken op de botten doet de botten sterker worden. Sporten (krachttraining, stevig doorwandelen, cardiotraining) waarbij botten zwaarder worden belast, maken ze sterker.

Het vermindert de kans op depressies
Hersencellen ontwikkelen zich door fysieke training. Een gebied in de hersenen dat leerprocessen en het geheugen stimuleert groeit bij lichaamsbeweging. Dit gebied krimpt bij mensen met een depressie, en het groeit als mensen antidepressiva krijgen. Daarom is de werking van antidepressiva vergelijkbaar met lichaamsbeweging, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen.

Het vermindert de kans op darmkanker
De kans op darmkanker is bij regelmatige lichamelijke activiteit 35% minder dan bij inactiviteit. Lichamelijke activiteit stimuleert de darmbewegingen, waardoor de darminhoud niet te lang op één plaats blijft zitten. Darminhoud dat langdurig op een plek zit en/of ophoopt kan de darmwand irriteren wat uiteindelijk darmkanker tot gevolg kan hebben.

Opdracht
Probeer de komende twee weken de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB) te behalen door minimaal 5x per week 30 minuten per dag te bewegen.

Don’t Stop Here

Bekijk meer

16 tips om overeten te voorkomen

De trend van steeds groter wordende porties is niet alleen iets van de laatste jaren. Het blijkt dat op het schilderij ‘Laatste Avondmaal’ door de

Personal Training Deurne en omstreken

Beweegrichtlijnen

Beweegrichtlijnen Bewegen is erg gezond voor je fysieke en mentale gezondheid. Het verkleint de kans op verschillende ziektes. Ook draagt het goed bij aan een

Scroll naar boven